Blur Beta

Door MeltedForest op woensdag 31 maart 2010 10:17 - Reacties (17)
CategorieŽn: Computers, Software, Views: 4.200

Na het wekenlang uitvoerig spelen van de Blur Beta kan ik wel eens een stukje erover schrijven op mijn spiksplinternieuwe weblog, bedenk ik me opeens. Dus bij deze. Hieronder schrijf ik mijn mening over Blur, door middel van een aantal korte stellingen.

http://imgur.com/KW5IL.jpg


Blur is Mario Kart, maar dan in HD. Dat is meteen gezegd en dat moet gezegd worden. Racen met power-ups. Het welbekende Mario Kart principe wordt hier klakkeloos gekopieerd. Is dat negatief? Nee, niet echt. Immers, Mario Kart komt alleen op Nintendo's systemen uit en Blur juist op alle andere behalve Nintendo's systemen. Daarnaast doet Blur iets wat Mario Kart niet doet. Zo kunnen er maximaal 20 spelers tegelijk op de baan racen, en zijn de graphics zeker goed te doen. Ook zit er echt verschil tussen de auto's, zijn de auto's verdeeld in klassen, heb je een health bar en kan je ranken zoals in Call of Duty, met perks, prestige en experience. Alleen heten die perks hier mods, prestige ben ik even kwijt hoe dat heet, en experience zijn fans. Dat brengt me bij de tweede stelling.

http://cdn.blurgame.com/cdnassets/media/190/blur_screenshot_05_lrg.jpg
Met Bolts kan je de persoon voor (of achter) je zijn controle laten verliezen.

Blur is verslavend. Want echt, wat is dat spel verslavend. Je wil gewoon nog even wat ranks omhoog, die ene mod of auto unlocken. Spelers van de Call of Duty reeks die weten wel een beetje wat ik bedoel. Een doordat je 10 x 50 levels omhoog kan, duurt het wel even voordat je op het maximaal haalbare zit. Je krijgt experience voor ongeveer alles wat je doet: iemand raken met een power-up, een power-up van een andere speler blokken of ontwijken, een stuk op hoge snelheid rijden, verre jumps maken, een tijdje eerste rijden en natuurlijk de plek die je uiteindelijk behaald als je over de finish komt. En al zitten er in de Beta maar vier tracks, het gaat niet vervelen. Niet een race is hetzelfde, in elke race gebeurt er wel iets dat je van tevoren niet had kunnen verwachten.

http://cdn.blurgame.com/cdnassets/media/188/blur_screenshot_03_lrg.jpg
Aan gevoel van snelheid geen gebrek bij Blur.

Blur is uitdagend. Zoals gezegd: geen race is hetzelfde. Je kan 2,5 rondes voorop rijden en dan genadeloos worden geraakt door meerdere power-ups tegelijk en dan alsnog onderin de top 10 eindigen. Dit komt door het feit dat elke speler maximaal drie power-ups tegelijk kan bewaren, en zo een dodelijke combinatie op je loslaten zodra je in de buurt komt. Maar andersom kan natuurlijk ook: een beetje de hele race rond de 10e plaats rijden, maar door omstandigheden en slim gebruik van power-ups beland je in de laatste drie bochten toch nog op het podium. Deze onvoorspelbaarheid wekt ook de verslaving op die ik hierboven heb beschreven, en tegelijk ook het volgende: frustratie.

http://cdn.blurgame.com/cdnassets/media/191/blur_screenshot_06_lrg.jpg
Bliksem wil je ontwijken!

Blur is frustrerend. Want net als Mario Kart is Blur echt super frustrerend. Soms zit in een race alles tegen en word je door de ene na de andere tegenstander gewrecked. En dat zint op wraak. Dus speel je nog langer dan dat je van plan was om die ene persoon terug te pakken.

Blur is echte fun. Vooral als je het in een party speelt met je (forum)vrienden. Het geeft het spel een hele andere dimensie. Je krijgt meteen hetzelfde gevoel als dat je Mario Kart (daar is die weer) speelt: je wil altijd voor je vrienden finishen. Dus dat betekent zoveel mogelijk Shunts en Shocks naar voren schieten als je achter loopt, en zoveel mogelijk Mines en Nitro's pakken als je voor loopt, Shields sparen voor als je in een onmogelijke situatie komt en de andere power-ups naar achter schieten om het de mensen achter je zo moeilijk mogelijk te maken. En als je het dan voor elkaar krijgt om in de laatste bocht nog een of meerdere vrienden in te halen, dan geeft dat een goed gevoel, en een hoop geschreeuw, gescheld, gejoel en gelach door je headset. Super.

Blur is voor iedereen. En daarmee bedoel ik 'easy to play, hard to master'. Iedereen kan het snel onder de knie krijgen, binnen een paar races zit je in de vibe en weet je hoe het eraan toe gaat. Ook hier komt weer de simplicity naar voren die games als Mario Kart ook hebben. Maar om Blur de baas te worden heb je heel wat vrije tijd nodig. Je kan power-ups blokken door zelf power-ups naar achteren schieten of te neutralizeren. Ook de timing van het gebruiken van de power-ups hangt af van een aantal factoren. Zo kan je je Nitro meteen gebruiken zodra je het oppakt, maar ook bewaren tot je het ťcht nodig hebt.

http://cdn.blurgame.com/cdnassets/media/194/blur_screenshot_07_lrg.jpg
Vechten om de power-ups.

Blur is fantastisch. Al deze punten bij elkaar vormen Blur tot wat het is. Deze game die gaat in je console en komt er niet meer uit. Verslavend, uitdagend, fun, goede graphics, vlotte gameplay en ik kan nog wel even doorgaan. Is er dan niets negatiefs te melden? Jawel, want:

Blur is nog Beta. En dat merk je. Af en toe grafische glitch, vooral in de intro voor de race begint zie je bepaalde textures nog zwart worden en flikkeren. Tijdens de race is dit gelukkig niet het geval. Waar je tijdens de race wel last van heb, zijn de bugs die in sommige power-ups nog zitten. Zo kunnen Shunts (doelzoekende projectielen) soms dwars door je heen gaan, of ze verdwijnen zomaar een seconde nadat je hem heb afgeschoten. Ook word je normaliter gewaarschuwd als zo'n Shunt het op jou gemunt heeft, maar dat is in de Beta niet altijd het geval en word je vol geraakt zonder dat je het door hebt.

http://cdn.blurgame.com/cdnassets/media/195/blur_screenshot_08_lrg.jpg
Een shunt achtervolgt een Ford GT

Volgende: Productreview: Fractal Design Node 304 07-'14 Productreview: Fractal Design Node 304
Volgende: Productreview: Hitachi Deskstar 7K2000, 2TB 03-'10 Productreview: Hitachi Deskstar 7K2000, 2TB

Reacties


Door Tweakers user ZpAz, woensdag 31 maart 2010 10:23

Op zich wel een leuk spel... maaar.. van mij had je wel wat meer 'van koers mogen veranderen' als je geraakt wordt, je komt altijd 'vrijwel goed terecht', ook als je slipt en achterstevoren komt te staan wordt je automatisch weer goed geplaatst, dat vind ik jammer.

Dat heeft Rollcage dan een stuk beter uitgevogeld, je kan echt alle kanten daarbij opvliegen, en kom je wat ongelukkig terecht.. dan heb je pech.. in dit spel hebben de wapens veel minder effect.

Desalniettemin een leuk spel, heb de beta ook geprobeerd @ Xbox.

Door Tweakers user Jejking, woensdag 31 maart 2010 10:59

Hmm, ik ben benieuwd. Het ziet er erg leuk uit in ieder geval :)


Door Tweakers user bonzz.netninja, woensdag 31 maart 2010 11:02

Typisch. Ik vond het mega saai eigenlijk en vooral de balancing slaat nergens op. Het is niet (totaal niet) vernieuwend en de grafische pracht moet vooral gehaald worden in kekke kleurtjes en effectjes. Echt dit soort games kunnen mij niet meer boeien.

Door Tweakers user MeltedForest, woensdag 31 maart 2010 11:02

@fotografie999:
Het is ook een vette game ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 31 maart 2010 11:03]


Door Tweakers user Vorlon, woensdag 31 maart 2010 11:04

Is er eigenlijk ook een beta voor PS3? Ik zag dat hij daar ook wel voor uitkomt, maar heb nog geen beta-key uitdeelactie gezien die niet xbox-only was.

Door Tweakers user MeltedForest, woensdag 31 maart 2010 11:16

@Vorlon:
Het schijnt dat de beta begin april als gewone download beschikbaar komt voor iedereen voor de Xbox360, misschien is dit ook wel zo voor de PS3 versie (precieze datum weet ik niet, maar volgens mij was het in ieder geval een getal onder de 10 :P).

Door Tweakers user plankton123, woensdag 31 maart 2010 11:16

Blur, toepasselijke naam, al die blur effecten op de foto's maken het er niet echt mooier op imo :P

Door Tweakers user FritsYpeij, woensdag 31 maart 2010 11:23

offtopic:
Wie nog een Beta key voor de xbox360 wil moet me maar even dm'en, ik was te voorbarig en dacht dat het een PC beta was. Hij is weg.

[Reactie gewijzigd op woensdag 31 maart 2010 11:34]


Door Tweakers user ZpAz, woensdag 31 maart 2010 11:33

Blur, toepasselijke naam, al die blur effecten op de foto's maken het er niet echt mooier op imo :P
Tsja, dat zijn geen ingame-screenshots.. bij lange na niet. Zag het er maar op zoals in de screens, het nu maar 'zo zo'... alles behalfe 'wow'.

Door Tweakers user et36s, woensdag 31 maart 2010 11:43

Na het lezen van je blog ga ik deze game zeker in de gaten houden :)

Door Tweakers user MeltedForest, woensdag 31 maart 2010 12:01

Leuk om te horen dat mijn blog in ieder geval gelezen wordt :P
Hopelijk kan dit mijn nutteloze FIPO goed maken.

Door Tweakers user ChrisH, woensdag 31 maart 2010 12:28

Ben het volledig met je review eens! Het is zeker een verslavend spel, zeker als je vrienden net een level hoger zijn dan jij wil je ze toch nog even inhalen. Of inderdaad in-game, als je er een paar genadeloos kan afstraffen ga je natuurlijk door ;-)

…ťn kleine opmerking/foutje: "Bliksem wil je ontwijken!". Het is geen bliksem, maar EMP schokken die worden afgeschoten op de leider van een race. Als de leider die raakt, wordt hij flink afgeremd en krijgt diegene die hem heeft afgevuurd extra punten ;-)

Wat ik nog wel mis, is het feit dat ze de demo steeds meer uitbreiden. Zo is onlangs (volgens mij vorige week dinsdag?) de "level cap" (hoogste level die je kan halen in-game) omhoog gegaan naar 15. Ook zijn er een aantal nieuwe wagens ingekomen, en een paar nieuwe mod's/maps die er voorheen nog niet inzaten. Dat doen ze best goed, want ik denk dat 90% van de mensen die de beta hebben gespeeld, het volledige spel ook zullen kopen.

Door Tweakers user stylezzz, woensdag 31 maart 2010 15:19

Mooi reclamepraatje. :)

Door Tweakers user kleinesmurf, woensdag 31 maart 2010 20:40

Lekkere game... had de Tweakers review / preview al gelezen, super game lijkt me.
Door de comments terug "Re-Volt" van onder het stof gehaald.
En gesnuffeld of er al een beta of trail voor PC is, maar kan 'm niet vinden. Iemand? :+

Door Tweakers user MeltedForest, donderdag 1 april 2010 11:30

Nee, beta voor de PC is er (nog) niet.

Door Tweakers user Goron, vrijdag 9 april 2010 21:37

Zal er ook een splitscreen in zitten? Het klinkt volgens je blog wel als een ideaal splitscreen spel.

Reageren is niet meer mogelijk